De Koran

84 ٨٤

Als vervolg op de vorige hoofdstukken, gaat deze Mekkaanse soera verder in op wat te verwachten op de Dag des Oordeels. De gelovigen zullen hun registraties van daden in hun rechterhand ontvangen en zich verheugen na een gemakkelijk oordeel, terwijl de ongelovigen hun registraties in hun linkerhand zullen ontvangen en huilen om onmiddellijke vernietiging. De ongelovigen worden bekritiseerd omdat ze zich niet aan Allāh onderwerpen, in contrast met de volledige onderwerping van de hemel en de aarde in verzen 1-5. Meer waarschuwingen aan de kwaaddoeners verschijnen in de volgende soera.

In de naam van Allāh, de Meest Barmhartige, de Meest Genadevolle.
1. Wanneer de hemel verscheurd wordt. 2. En hij (de hemel) naar zijn Heer luistert en zijn plicht vervult. 3. En wanneer de aarde uitgespreid wordt. 4. En uitwerpt wat in haar is en zich ledigt. 5. En zij naar haar Heer luistert en haar plicht vervult.
إِذَا ٱلسَّمَآءُ ٱنشَقَّتْ ﴿١﴾ وَأَذِنَتْ لِرَبِّهَا وَحُقَّتْ ﴿٢﴾ وَإِذَا ٱلْأَرْضُ مُدَّتْ ﴿٣﴾ وَأَلْقَتْ مَا فِيهَا وَتَخَلَّتْ ﴿٤﴾ وَأَذِنَتْ لِرَبِّهَا وَحُقَّتْ ﴿٥﴾
6. O mens: voorwaar, jij streeft moeizaam naar jouw Heer en jij zult Hem ontmoeten. 7. Wat betreft degene die dan zijn boek in zijn rechterhand wordt gegeven. 8. Hij zal een lichte afrekening berekend worden. 9. En hij zal verheugd tot zijn familie terugkeren. 10. En wat betreft degene die dan zijn boek achter zijn rug wordt gegeven. 11. Hij zal om vernietiging schreeuwen. 12. En hij zal in Saʿīer (de Hel) binnengaan. 13. Voorwaar, bij zijn familie was hij verheugd. 14. Voorwaar, hij dacht dat hij nooit (naar zijn Heer) zou terugkeren. 15. Welzeker! Voorwaar, zijn Heer was altijd Alziend over hem.
يَـٰٓأَيُّهَا ٱلْإِنسَـٰنُ إِنَّكَ كَادِحٌ إِلَىٰ رَبِّكَ كَدْحًۭا فَمُلَـٰقِيهِ ﴿٦﴾ فَأَمَّا مَنْ أُوتِىَ كِتَـٰبَهُۥ بِيَمِينِهِۦ ﴿٧﴾ فَسَوْفَ يُحَاسَبُ حِسَابًۭا يَسِيرًۭا ﴿٨﴾ وَيَنقَلِبُ إِلَىٰٓ أَهْلِهِۦ مَسْرُورًۭا ﴿٩﴾ وَأَمَّا مَنْ أُوتِىَ كِتَـٰبَهُۥ وَرَآءَ ظَهْرِهِۦ ﴿١٠﴾ فَسَوْفَ يَدْعُوا۟ ثُبُورًۭا ﴿١١﴾ وَيَصْلَىٰ سَعِيرًا ﴿١٢﴾ إِنَّهُۥ كَانَ فِىٓ أَهْلِهِۦ مَسْرُورًا ﴿١٣﴾ إِنَّهُۥ ظَنَّ أَن لَّن يَحُورَ ﴿١٤﴾ بَلَىٰٓ إِنَّ رَبَّهُۥ كَانَ بِهِۦ بَصِيرًۭا ﴿١٥﴾
16. Ik zweer bij het avondrood. 17. En bij de nacht en wat hij omhult. 18. En bij de maan wanneer zij vol is. 19. Jullie zullen zeker voortgaan, van fase naar fase. 20. Wat is er met hen, dat zij niet geloven? 21. En wanneer de Koran aan hen wordt voorgedragen knielen zij niet neer. 22. Degenen die niet geloven loochenen zelfs. 23. Maar Allāh weet het beste wat zij verbergen. 24. Verkondig hun dan een pijnlijke bestraffing. 25. Behalve degenen die geloven en goede daden verrichten, voor hen is er een oneindige beloning.
فَلَآ أُقْسِمُ بِٱلشَّفَقِ ﴿١٦﴾ وَٱلَّيْلِ وَمَا وَسَقَ ﴿١٧﴾ وَٱلْقَمَرِ إِذَا ٱتَّسَقَ ﴿١٨﴾ لَتَرْكَبُنَّ طَبَقًا عَن طَبَقٍۢ ﴿١٩﴾ فَمَا لَهُمْ لَا يُؤْمِنُونَ ﴿٢٠﴾ وَإِذَا قُرِئَ عَلَيْهِمُ ٱلْقُرْءَانُ لَا يَسْجُدُونَ ۩ ﴿٢١﴾ بَلِ ٱلَّذِينَ كَفَرُوا۟ يُكَذِّبُونَ ﴿٢٢﴾ وَٱللَّهُ أَعْلَمُ بِمَا يُوعُونَ ﴿٢٣﴾ فَبَشِّرْهُم بِعَذَابٍ أَلِيمٍ ﴿٢٤﴾ إِلَّا ٱلَّذِينَ ءَامَنُوا۟ وَعَمِلُوا۟ ٱلصَّـٰلِحَـٰتِ لَهُمْ أَجْرٌ غَيْرُ مَمْنُونٍۭ ﴿٢٥﴾
NOTEER:

De Nederlandse vertaling van de Koran wordt slechts gezien als een beste poging om de correcte interpretatie van de betekenis over te brengen. Voor een oppervlakkig beeld is dit voldoende, maar voor een dieper begrip dient men de Koran zelf te raadplegen (d.w.z. het Arabisch).

LET OP: Vertaling bevat nog een aantal fouten! S.v.p. controleren en fouten mailen naar: info (apenstaartje) bijbelhoek.nl.

Abonneer op onze nieuwsbrief!